Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 18:45 - Двоен стандарт по български
Автор: watchbg Категория: Политика   
Прочетен: 1645 Коментари: 1 Гласове:
1



http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=221621

10:17 - “ДВОЕН СТАНДАРТ” ПО БЪЛГАРСКИ"


      Ние живеем в свят на двойни стандарти. Искаме или не. Признаваме или не. Осъзнаваме или не. Приемаме или не. Примиряваме се или не. И така … от край време – и в годините на тоталитарно налаганата принуждаваща утопия и в годините на демокрацията. Където и да се огледаме около себе си ще видим,  почувстваме или просто регистрираме сковаващата ентусиазма, волята, импулса, обезверяващата, обезсмисляща действията, отрова на двойния стандарт.   
     Двойният стандарт не е наш  български патент. Нито е продукт на съвременната реалност. Това откритие обаче прави ли ни по-щастливи, по-доволни или по-примирени?!.  Едва ли …
     Съществуването на двойния стандарт атакува и взривява основополагащото,  в някаква степен дори неприкосновено и свещено усещане за справедливост. Няма съмнения, че обществото днес е предозирано,   а субстанцията “двоен стандарт” се е превърнала в бавно и сигурно действаща отрова.
      Нямам представа как изглежда “двойния стандарт” другаде, но за България мога да разказвам с часове. Сигурно същото може да направи всеки от нас. Разбира се, далеч съм от мисълта да се състезавам с  Шехерезада.
      И така - няколко емблематични примера за двоен стандарт в отношенията държава /представена чрез администрацията, независимо на централно или общинско подчинение/  – граждани /без разлика физически или юридически лица/.
      Първи. Относно принудителните производства.
     Ако юридическо лице се снабди с изпълнителен лист срещу държавата и следва всички законни процедури (описани в стария ГПК): предяви исковете в оригинал, изчака около година, за да бъде предвидено плащането му в бюджета, рискува de facto НИКОГА да не получи парите си. По една проста  причина. Държавата, в лицето на местен администратор, в момент на амнезия “забравя” да заяви сумата пред фиска. И … до там.  Нещо повече. Почти е невъзможно получаването на оригиналите на изпълнителните листове, ако ответника /държавата, но отново чрез въпросния чиновник/ не иска да ги върне. .. което означава завеждане на нови съдебни дела за повторното им  издаване. Така процедурата може да прехвърли един управленски мандат.
     Сега - другата страна на медала. Държавата се снабдява с изпълнителен лист срещу физическо или юридическо лице без особени усилия. Поводите са най-различни – невнасяне на ДДС, санкции по договори и прочие. Мигновено почти сметките на дружеството, фирмата се блокират, до издължаване на сумите. Без проблем. Или се налага запор на заплатата. Също без проблем.
      Втори. Относно информацията.
     В случай, че физическо или юридическо лице поиска достъп до обществена информация и тя бъде отказана, но все пак то е решено да стигне до нея по законния ред, тогава  предстои завеждане на иск в съда. Административно отделение на СГС прави обикновено по едно заседание в годината по съответното дело. При това, ако страните са редовно призовани. Ако не са … следващата година. Междувременно актуалността на исканата информация, разбира се, вече е доста спорна.
     Какво става обаче, когато държавата иска от нас информация чрез органите на НАП, прокуратурата, осигурителния институт, МВР, здравната каса и т.н. Ясно е ... получава я, почти веднага. Иначе … санкции.
     Трети. Относно контрола.
     Държавата генерира “излишък” и го “харчи” … както реши. НЯМА вариант за контрол от страна на гражданите. И не само това. Средствата в бюджета, събрани от всички нас, се изразходват и отпускат често само срещу “молба” написана на половин страница, от местен кмет, без финансова обосновка, без разчети за ефективност и възвращаемост. Финансовият инспекторат, в лицето на АДФИ, проверява разпореждането с парите ни само по законосъобразност, но не и по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ … Ние нямаме механизъм за контрол, разбирай методика, система от правила, а също и кадри, за проследяване изразходването на бюджетните пари, след като те напуснат трезора. Яко, а …
     Всеки средностатистически българин, имащ нещо общо с бизнеса, знае обаче какво се случва при невнасяне на ДДС, как се прави данъчна проверка, особено по сигнал, относно направени разходи и как ревностно се спазва “буквата” на закона.
      Четвърти. Относно налагането на санкции.
     Държавата, в лицето на своята администрация, често лежерно се отнася към спазването на срокове за издаване на документи. Копие на данъчна декларация, заверено със зелен печат на администрацията, например в община “Триадица”, се чака … месеци. Как да санкционираме държавата, че отказва да си свърши работата. Ако администрацията не  издаде документ или справка в срок, можем да търсим правата си по съдебен ред. Колко години обаче … Срещу какви средства … Резултата от всичко това след около пет години ще бъде финансова санкция за чиновника в размер на … 20 до 100 лева. Резултата за потърпевшите физически или юридически лица от действията или бездействията на държавата – те си знаят…
     В същото време какво се случва с последните, когато държавата реши да ги санкционира – за неправилно паркиране в синя зона, за паркиране на място, където общината е определила за недопустимо, но е “пропуснала” да обозначи със съответните знаци, за използване на градски транспорт без билет, за пропуснати срокове на плащания към бюджета, за … още много и много “за” ? Санкцията се налага мигновено, а обжалването … който разполага с повечко време, средства и железни нерви, нека се пробва.
      Пети. Относно VIP /Very Impotrant Person/
     Ако вие сте VIP и по стечение на обстоятелства, които не желаете да коментирате в публичното пространство,  сте близки до властта, то “правилата” за вас престават да действат, факторът време не съществува или е пренебрежима величина. Администрацията е любезна, прави възможно невъзможното – съставя документи с недостоверни дати, затваря си очите за някои “малки” пропуски, които в последствие вие ще отстраните и за други, които се знае, че няма как да отстраните … информацията за които ще бъде скрита зад гриф “поверително” или “за служебно ползване”, а защо не и “класифицирана”. Ако вие сте VIP ще построите хотели на пясъчната ивица, а държавата ще убеждава гражданите, че това е начин за укрепване на брега. Ако вие сте VIP, изискванията за участие в “публичните” процедури по ЗОП или в приватизационни продажби ще бъдат направени специално за вашата компания. Другите състезатели няма да са нищо повече от “велпапе” в тази игра с предизвестен край. Ако вие сте VIP може да си позволите плащане за “добри услуги” /както му казват в Африка/ в размер на половин милион или да представите техника втора употреба за нова или да изграждате енергийни мощности на цени три пъти по-високи от световно утвърдените и … нищо да не последва от това. Ако вие сте VIP може да причините смърт по непредпазливост в следствие на ПТП и да получите условна присъда за това. Ако вие сте VIP може да сътворите “чудеса” в тази страна, прекрачвайки границите на допустимостта и нарушавайки безогледно всякакви норми и правила. Което е позволено на боговете, не е позволено на воловете, казваше една поговорка. Което обезсмисля разказа за онова, което би ви се случило, постъпвайки като VIP без да сте такива.
     Разбира се, хората сме различни по личните си качества, възможности и способности, но добре би било да сме равни пред закона, което ще рече да бъдем съдени еднакво и да имаме еднакъв достъп до правосъдие. Иначе защо ги създадохме тези правила, при това валидни уж за всички?!.
     Шести. Относно имунитета на правоимащите и равенството пред закона … това ще остане за друг път.
     Седми …
     Примери безброй. Ако всеки разкаже по един, може и да изпреварим персийската принцеса Шехерезада. Нейните истории надживяха годините, докосвайки вечните теми за добро и зло. Нашите няма да са същите. Не защото доброто и злото в тях отсъстват, а защото “отровата” е прекалено много и е проникнала навсякъде. Защото никой вече не обича да слуша за “двойния стандарт”, особено чувствайки и съзнавайки се част от него. А и времето за антидот  сякаш е на привършване …






Тагове:   стандарт,


Гласувай:
1



1. watchbg - ...
11.08.2008 18:50
Сегашно време . България . В сянката на правосъдието. Държава където Темида е свалила прословутата си превръзка на очите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: watchbg
Категория: Политика
Прочетен: 82329
Постинги: 19
Коментари: 62
Гласове: 1246
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031